10 ZLATNIH Saveta za korišćenje i održavanje motorne testere

10 ZLATNIH Saveta za korišćenje i održavanje motorne testere

Ukoliko kupujete ili već koristite motornu testeru, verovatno ste se upoznali sa osnovama njihovog korišćenja. Međutim, svakodnevno se dešava da i iskusne drvoseče motornu testeru koriste na potpuno nebezbedan način time rizikujući sopstveni život i zdravlje, a i zdravlje motorne testere. Iz tog razloga, spremili smo za Vas tekst sa savetima za bezbedno korišćenje i održavanje motorne testere.

1. Savet za početnike

Pre upotrebe testere, pročitajte priručnik proizvođača, kako biste razumeli sve kontrolne i bezbedonosne mere. Uvek se pridržavajte saveta za bezbednost i koristite zaštitnu opremu. Od zaštitne opreme trebaće Vam:

  • šlem
  • zaštita za uši (sluh)
  • zaštita za oči
  • duge pantalone
  • radne rukavice
  • obuća sa čeličnim ojačanjem na prstima

2. Držite i koristite testeru ispravno

Bitno je da obe ruke držite na testeri, blizu tela, a telo testere treba da je blizu drveta koje režete. Stopala postavite čvrsto i malo ih razdvojite, kako biste imali čvršći stav i bolju ravnotežu.

Nikada ne podešavajte testeru, dok motor radi. 

3. Kako upravljati motornom testerom?

Postoje dva osnovna načina za upravljanje motornom testerom:

Prvi i najčešći način je sečenje lancem na donjem delu testere. Prirodan položaj ruku i stabilan stisak omogućavaju lako i bezbedno upravljanje testerom.

Drugi način sečenja jeste sa donje strane predmeta pilanja, koji zahteva da sečete lancem na gornjem delu testere. Ovaj način sečenja ume da bude nelagodan, jer lanac gura testeru ka vama. Takođe, ovaj način je siguran, sve dok se pridržavate svih mera predostrožnosti.

Međutim, na lancu postoji jedno mesto koje biste trebali pažljivo izbegavati. To mesto je, takozvana, zona odskoka. Ona se nalazi na gornjoj polovini testere. Ako ovaj deo lanca dođe u dodir sa nečim, dok se lanac kreće, testera će se naglo podići i vratiti ka vama.

Zbog toga su savremene motorne testere opremljene lančanom kočnicom, dizajniranom da zaustavi lanac, ukoliko dođe do „povratnog udarca“. Svakako, najbolja odbrana jeste izbegavanje kontakta ovog dela testere sa predmetom pilanja. 

4. Pravite pauze i proveravajte lanac

Svi znamo koliko u toku napornog radnog dana pauze znače. Pri korišćenju moćnog alata poput motorne testere, koje mogu biti snažne i do preko 4 konjske snage, bitno je da zadržite koncentraciju na posao koji obavljate.

Pauze su najbolje rešenje u ovim situacijama, pored toga što ćete se odmoriti i osvežiti, pauze trebate iskoristiti i da proverite stanje alata, da li kojim slučajem postoji curenje tečnosti (goriva ili ulja) iz motora testere ili bilo šta slično.

Ono šta je još veoma bitno da se proverava jeste zategnutost lanca. Kako bi ste utvrdili da li je lanac zategnut kako treba, možete se poslužiti jednostavnim trikom – između vodilice i lanca treba da jedva možete da provučete novčić. 

5. Kada je vreme da naoštrite vašu motornu testeru?

Oštar lanac dobro seče i sa vrlo malo pritiska na testeru, dok tup možete da prepoznate po tome što ne produbljuje rez koji ste napravili. Ukoliko morate da primenite više pritiska na testeru, kako bi nastavila da seče, jasan je znak da je lanac zreo za oštrenje.

Još jedan od znakova je kada testera izbacuje finu prašinu, umesto krupnijih komada piljevine. Lanac motorne testere relativno brzo gubi oštrinu, a tup lanac koštaće vas dodatnog vremena i napora, a može biti i izuzetno opasan, jer dodatno zagreva vodilicu (mač) i drvo, a svi znamo do čega može doći kada se spoji gotovo usijan lanac i drvo.

Za situacije kada se lanac istupi, nije obavezno da se menja sa novim lancem, već su Vam na raspolaganju i oštrači lanaca. U našoj ponudi možete pronaći neki od sledećih oštrača:

6. Zaštitite lanac dok ne koristite testeru

Izložen uticajima sredine, lanac može zarđati. S toga, svaka motorna testera dolazi sa zaštitnom navlakom za isti. Navlaku koristite svaki put kada odlažete testeru. Osim što će zaštititi lanac od rđe, sprečiće i eventualne povrede. 

Ukoliko ste izgubili navlaku koju ste dobili uz testeru, možete koristiti neku od drugog proizvođača, pod uslovom da je dizajnirana za vodlicu iste veličine.

7. Vodite računa o kvalitetu goriva

Za  dugovečan rad vaše motorne testere, ključno je pravilno pripremljeno gorivo. Dakle, pratite upustva proizvođača, za mešanje goriva i neće biti greške. Uvek koristite sveže gorivo (ne starije od mesec dana). Pre upotrebe obavezno promućkajte kanister i prilikom sipanja potrebno je obratiti pažnju na čistoću goriva.

Ulje je druga bitna komponenta, koju treba da nabavljate isključivo kod ovlašćenog zastupnika. Ne preporučujemo kupovinu i korišćenje ulja nepoznatog proizvođača.

8. Uskladite veličinu i vrstu vaše motorne testere sa trenutnim poslom

Manje motorne testere su slabije i lakše za upravljanje i one se preporučuju početnicima. Njihovo ograničenje jeste u veličini stabla koje mogu seći. Veća, snažnija testera je pogodnija za seču većih stabala. Važna je i dužina vodilice – kraće vodilice se koriste za seču grana, a duže za stabla.

9. Zaštite vaš sluh!

Rizik od oštećenja sluha je najveći kod onih koji svakodnevno koriste alate koji proizvode puno buke. Preporuka jeste, ukoliko često radite sa motornom testerom, da uvek nosite čepove za uši ili antifone (prigušivače zvuka, slušalice).

Ovo nije toliko važno za nekoga ko će orezati nekoliko grana, ali svakako je dobar savet, ukoliko često koristite druge bučne alate. Vrlo je moguće da oštećenje sluha ne primetite, sve dok ne bude prekasno. S toga, bolje je ne rizikovati. 

10. Pažljivo birajte gde kupujete svoju testeru!

Na našem sajtu možete pronaći veliki izbor originalnih Demon, Royalkraft, Villager, Einhell i AGM motornih testera. Obratite pažnju na to od koga i na kom mestu kupujete alat. Mi Vam garantujemo sigurnu kupovinu uz koju dobijate fiskalni račun i garanciju za odabrani proizvod.

Kupovina preko interneta je donela olakšanje u pogledu da lako i brzo možete uporediti različite ponude prodavaca, ali isto tako je donela mogućnost da bilo ko može postaviti oglas i reći da prodaje originalnu testeru.

Prodajom motornih testera, trimera i ostalih alata se bavimo već gotovo 7 godina i iza nas stoje hiljade zadovoljnih kupaca koji iznova kupuju kod nas. Zato ne rizikujte kupovinom na neproverenim mestima nego kupujte originalne proizvode na proverenom mestu!

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *